minulost, přítomnost, budoucnost

Moje recepty

Zapečené brambory s brokolicí

 

3 porce

suroviny

 

9 středních brambor uvařených ve slupce,konzerva tuňáka v oleji,hlavička brokolice,(pouze košťálky)trochu pepře(čerstvě pomletý je nejlepší)sul,150g nivy,50ml smetany ke šlehání.máslo na vymazání pekáčku

 

Uvaříme košťálky brokolice-asi 10 minut.do poloměkka

Brambory pokrájíme na kousky plátky..jak kdo má rád.Naskládáme do zapékací formy.Smícháme s konzervou tuňáka i s olejem v ní(nejlépe v olivovém nebo konzerva kvalitního tuňáka),brokolicí,osolíme,opepříme podle chuti .A dáme péci.po 10 minutách posypeme nastrouhanou nivou  a zalijeme troškou smetany.dopečeme do růžova.

 

 

Polská omáčka

 

4 porce

suroviny

 

3 ks kořenové zeleniny(2 mrkve+ petržel)střední velikosti,cibule,tuk,trocha cukru.koření(5 kuliček pepře,3 bobkové listy,5 kuliček nového koření,1 oloupaný bio citron,trocha vody,hl.mouka,3 velké lžíce švestkových povidel,ocet,perník na strouhání.můžete použít třeba i zbylé vánoční perníčky bez polevy(asi100 g),brusinkový kompot 2-3 lžíce,hrst rozinek,červené víno asi 250 ml,4 porce uzeného masa.

 

Cibulku pokrájíme a usmažíme do růžova.Přidáme nastrouhanou zeleninu.,koření,citron pokrájený na plátky.Musí být oloupaný.Zastříkneme lžící octa a podlijeme vodou.Přidáme na plátky pokrájené uzené maso a vaříme do měkka.Omáčku zahustíme jíškou z hladké mouky a vody –ne úplně do husta.,dosolíme podle chuti.Přidáme Povidla + nastrouhaný perník a povaříme.omáčku přecedíme před cedník a pak přisypeme brusinkový kompot+ rozinky a zalijeme vínem.povaříme ještě chvilku a můžeme podávat s bramborovým knedlíkem.

Poznámka-od chvíle kdy přidáte jíšku tak musíte míchat.mouka se ráda připaluje.

 

Maminčino kuře

 

4 porce

suroviny

 

250 g žampionu,500g kuřecích jater,150g slaniny,1 balení těstovin,cibule kousek másla,kuřecí stehna 4 ks.koření na grilované kuře.trochu soli.

 

Uvařím těstoviny.Nakrájím žampiony,slaninu.Na pánev dám trochu vysmažit slaninu.tak 3 minuty.Když je trochu růžová tak přidám žampiony a cibuli a osmahnu trošku.Tuto směs nasypu do pekáčku na to dám stehýnka kuřete která potřu směsí na grilování a trošku osolím.A dám péci.Po chvíli podliji troškou vody.Na pánvi kde jsme smažili slaninovou směs osmahnu na kousky pokrájené játra(ty rovněž trošku osolím a opepřím).asi 7 minut.Po té je přisypu do pekáčku kde je promíchám se směsí.Kuře dopeču do měkka .podlévám minimálně každou čtvrt hodinku štávou která se vytvořila pečením.když je měkké přendám stehýnka na talíř a směs z pekáčku smíchám s těstovinami.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode